Aromagus: En aromatologisk funderet Saunagus

Det er de seneste år blevet mere og mere populært med afholdelse af saunagus med anvendelse af æteriske olier.

I mit perspektiv er der desværre en uheldig tendens til at anvende alt for høje koncentrationer. Kvantitet foretrækkes over kvalitet. Husk på at 30 dråber æterisk olie svarer til omkring 7 trillebørlæs plantemateriale og det er der jo ingen der kunne drømme om at læsse af i en sauna. Alligevel er dette desværre ikke usædvanligt i tidens trend. Æteriske olier kan i de forkerte doseringer være direkte sundhedsskadelige.

De æteriske olier virker på såvel krop som sind og hermed tilføjes en ekstra dimension til gus-oplevelsen, der kan være både aromaterapeutisk og meditativ. Man skal huske på at de æteriske olier man kan købe på flasker er meget koncentrerede i forhold til det plantemateriale de er udvundet af. Et par dråber olie svarer vel til en halv trillebør plantemateriale. så der er ingen grund til at hælde for meget på. I den oprindelige saunagus brugte man bundter af kviste ikke æteriske olier.

Saunaen blev i den finske tradition opfattet som et helligt sted – en naturens kirke – et helende sted. Löyly dampens ånd (gusen) blev frigjort når man smed vand på de varme sten. Inde i saunaen bor saunanissen, saunatonttu.

En god saunagus er helende og wellness givende. Jeg tilbyder en aromatologisk baseret Aromagus. klik her for pris

Gus betyder damp eller tåge og denne dannes ved at hælde vand eller is på de varme saunasten. De aromatiske molekyler transporteres af gusen ud i saunaen hvor de indåndes gennem mund og næse samt optages gennem huden hos de deltagende. Gennem næsen påvirkes vores limbiske system og via lungerne og huden kommer de aromatiske molekyler ind i blodbanen. Der er mere end 500 olfaktoriske (aromatiske) receptorer i menneskekroppen som gør os i stand til at modtage aromatisk information.

Doseringen af olier bør ikke være for høj da kroppen ellers vil blive udsat for et aromatisk chock og effekten af olierne vil være mindre end hvis der diffuseres mere moderat. (Det er spild af dyre dråber). Samtidigt er det værd at huske at de æteriske olier påvirker vores system selv i så små doser at vi ikke kan lugte dem.

Som tommelfingerregel max. 5 dråber til en liter vand (gælder både ren æterisk olie og blandinger).

Det er vigtigt at de anvendte olier er af høj kvalitet, rene, naturlige og økologiske, hvis saunagusen skal bringe velvære og harmoni.

Kunstige olier og duftolier frarådes. Gusmesteren bør også være opmærksom på om de anvendte olier er egnede til diffusion (klik her) ligesom visse olier helt bør undgås (klik her). Vær også opmærksom på at visse olier kan give allergiske reaktioner ved påvirkning af UV lys (solbadning, solarier) op til 12 timer efter anvendelse. Dette gælder f.eks citrusolier og kommenolie. Skal man solbade eller i solarium efter saunagus bør disse undgås.

Gravide, ammende,epileptikere, svagelige, babyer og børn under 6 år bør som hovedregel ikke deltage.

De bør understreges at de æteriske olier er ikke ufarlige ved overdosering og forkert brug. Er man i medicinsk behandling bør ens læge spørges til råds inden saunagus. Mange æteriske olier kan udløse en allergisk reaktion. Er man i tvivl bør olien teste på huden (1 dr. i albuehule) dagen før).