Aromaterapi
I oldtiden blev de æteriske olier anvendt af præster og præstinder i stort set alle religioner. Duft blev betragtet som guddommeligt som følge af dens subtile og immaterelle karakter. Æteriske olier blev brugt til at påkalde ånder, guder og gudinder, fjerne onde energier og rense templer. Man salvede sig for at ofre aroma til guderne og derved formidle guddommelig kommunion ved brug af disse hellige dufte.
For nyligt er studiet af de fysiske og emotionelle egenskaber af æteriske olier, aromaterapien, blevet en selvstændig disciplin inderfor herbalismen. Aromaterapien anvender såvel de phytokemiske egenskaber ved æteriske olier (f.eks antibakterielle, antiinflammatoriske etc.), som de mere æteriske egenskaber som terapeutiske midler for sind og ånd.
Aromaterapien er således en holistisk behandlingsform omfattende såvel krop,sind og ånd og er idag en af de mest udbredte alternative terapiformer. De æteriske olier udvindes af planterne hovedsageligt ved distillation og der anvendes idag mere end 300 forskellige æteriske olier indenfor aromaterapien.
Selvom berøring i form af massage stadig er det mest udbredte redskab i aromaterapi, er der også andre måder at få de æteriske olier ind i vores nervesystem, blodomløb og hjernens olfaktoriske centre. De æteriske olier kan tilsættes et bad eller fodbad, kan inhaleres fra en skål med varmt vand, tilsættes salver, cremer og kompresser, tilsættes et mundskyl, fordampes i en fordamper eller på en overflade samt i visse tilfælde anvendes direkte på huden eller indtages oralt.
Lugtesansen spiller en væsentlig rolle i aromaterapien. Lugt kan påvirke vores humør og adfærd og kan skræddersyes til positive effekter på såvel vores psykiske som fysiske helbred. Nyere forskning viser at mennesket lugtesans er fuldt ud ligeså veludviklet som hos de fleste andre pattedyr. Lugt virker direkte på vores måde at forholde os til omgivelserne på og det vel at mærke udenom vores bevidsthed.
Forskningen indenfor aromaterapi er stadig i udvikling. Der skrives idag afhandlinger om emnet på anerkendte universiteter og aroma betragtes af mange som den ny tids medicin. Forskningen viser at aromatiske stoffer har en signifikant indvirkning på såvel vores psyke (stimulerende, forløsende, beroligende, afstressende, angst- og depressions dæmpende etc.) som krop (analgesisk, antiinflammatorisk, immunstimulerende, cirkulationsfremmende, antioxiderende etc.). Lavendelolie virker således bl.a. beroligende og mod hovedpine og tetræolie kan som antiviralt middel anvendes mod ondt i halsen og vorter.